Събаряне на сгради и стени в София и страната

Събаряне на стари и опасни сгради 0888 67 0000

Събаряне на стениПреди всичко се пристъпва към разрушаване (демонтаж) на стените, след като сте убедени, че съществуващите в стените инженерни комуникации (кабели и др.) са изключени и  премахнати. Преразпределение на натоварването, получаващо се от носещите стени се изпълнява с помощта на вграждането на носеща греда, която със своите краища се опира на плочата. В краищата гредата образува „лъч“, който предава натоварването на фундамента. Предимно такава работа се върши поетапно. Отначало се прави временно укрепване на елементите, които се опират на носещата стена. Тогава носещата стена се освобождава от придаващото на нея натоварване. След това се разрушава носещата стена, като се поставя греда или мост, за да я замени и именно тогава натоварването се пренася на плочата. Преградите, за разлика от носещите стени, не приемат върху себе си натоварване от конструктивните елементи на сградата. Затова тяхното разрушение не е съпроводено с поставяне на временни укрепления.

Събаряне на сградиНа практика разрушаването на преградите се прави последователно, обратно на тяхното поставяне. Методиката на разрушаване на преградите зависи от тяхното конструктивно изпълнение. Ако в непосредствена близост от сградата за разрушаване няма жилищни обекти и улици с интензивен трафик, следва да се премине към метода на събаряне на стените с помощта на въжета, лебедки, трактори или други машини. Този способ значително е по-евтин и позволява работата да се свърши по-бързо отколкото ръчният метод. Механизираното събаряне на стени с помощта на трактор или лебедка се използва при събарянето на кирпичени стени, които нямат конструкции свързани с други стени и удобство от наличие на свободна територия с височина не по-голяма от три стени. При наличие на отвори в стените за събаряне количеството им определя подхода на следващата работа. Ето защо е необходимо да се определи центъра на всеки участък от стената. Затова се получава „разкачване“ на стените по вертикала и при необходимост „произвеждат“ подбиване на стените на ниво I етаж във вид на хоризонтален разрез с диаметър 250?250 мм.

Разрушаване на етажПри събаряне на стена без отвори («глуха») предварително се прави „разсичане“ на стената на отделни участъци, като се пробиват вертикални разрези с ширина не повече от 250 мм на всяка дебелина и височина на стената. Вертикалните разрези се пробиват в съответствие с проектирана последователност. Разрезите се правят от вътрешната страна на сградата чрез скеле монтирано на специална рамка. При необходимост за осигуряване на устойчивост на стените се поставят допълнителни стойки — подпори. След това събарянето на стените се осъществява аналогично, както при стените с отвори, като отвора се пропуска и се прави специално отверстие в ниската част на стената. Укрепването на откритата повърхност на стената става чрез помощта на надеждни дървени или метални клинове.

Updated: август 19, 2015 — 9:01 pm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

КЪРТИ.БГ ЕООД © 2013 Frontier Theme