Разрушаване на сгради и демонтаж на конструкции

Събаряне на къщиКЪРТИ.БГ ЕООД – 0888 67 0000

Технология и работа по разрушаване на здание и неговите съоръжения се осъществява по различни способи, с помощта на машини и механизми, избора, на които зависи от зададените обективни условия и технически предпоставки, както от икономическите аспекти съобразени с охраната на труда. Оценката на всеки способ зависи от съпоставените преимущества и недостатъци. Тяхното сравнение позволява да се избере оптималната технология. До начало на производствените работи по разрушаване на здание се оформят цял комплект от разрешителна документация, включващ изисквания по охрана на околната среда.

– Разрушаване на сграда – демонтаж на конструкция и бетон;

Ръчно разрушаване — при този способ се отчита ниска производителност и се прибягва към него при следните случаи:

• при ограничени условия, когато е невъзможно да се използват машини и механизми поради устройството на обекта;

• да се намали височината на конструкцията, например, стени с последващ срив;

• за разрушаване на конструкции при малък обем на работа;

Работата се върши с помощта на ръчен инструмент (къртачи, каменарски чукове, клинове, длета, лостове и др.). От елементите на сградата последователно се извличат отделните съставни части: кирпич, камъни или бетонни елементи. При такава процедура е необходимо да се осигури устойчивост и абсорбционния капацитет на останалите елементи.

При ръчното разрушаване на стените е нужно голямо внимание, а работещите по събаряне на стените трябва да имат предохранителни пояси и каски. Височината на сградата, която подлежи на ръчно разрушаване, не бива да надвишава 3—4 етажа. Ако към мястото на разрушаване може ползва сгъстен въздух, следва да се използват пневматични инструменти, (къртач), който значително ще облекчи работата и ще съкрати срока на нейното изпълнение. Недостатък на способа: ниска производителност, тежък ръчен труд, зависимост от атмосферните условия и повишено внимание към безопасността. След свършване на разрушаването всички елементи на сградата и стълбите, се събират, а строителните отпадъци се изхвърлят. След което се пристъпва към най-трудоемката и отговорна работа — разрушаване на носещите стени. Ако разрушаването на сградата се извършва ръчно, то стълбите се оставят след изкъртване на конструкцията и стените.

Updated: август 19, 2015 — 9:00 pm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

КЪРТИ.БГ ЕООД © 2013 Frontier Theme